EPPUR SI MUOVE!

A hores d’ara, la majoria de la gent que em coneix o que ha sentit a parlar de mi ja sap que fa uns dies vaig cessar del càrrec de presidenta de l’Institut català de les dones. Les coses comencen i s’acaben i està bé que al capdavant de les institucions hi hagi relleu, cares noves, noves propostes, aires renovats. Tot nou. Només caldria una mica de coherència i dignitat perquè les renovacions fossin REnovacions, és a dir, l’acció de renovar-se, tornar a fer nou, innovar, avançar; i també perquè el sistema fos prou igualitari, en el sentit que els relleus fossin més estesos, més generals, més consolidats com a manera de funcionar i no tant com a estratègia puntual o com a excusa. Fa encara pocs dies i potser no s’escau que parli del què significa aquest canvi a nivell personal i polític. Tot, a la vida, ha de deixar-se reposar per fer-ne un close reading.

El que avui tinc ganes d’explicar és que, segons sembla, comença a consolidar-se l’interès de la gent més jove pels temes de gènere i, particularment, per la violència contra les dones. Potser l’interès també és del professorat que guia els treballs de recerca o de síntesi de la secundària… En tot cas, benvingut interès!

Els darrers tres anys del meu mandat al capdavant de l’ICD, hi va haver un augment de visites i entrevistes d’estudiants tant de Batxillerat com de Màster i fins i tot doctorandes. Sense comptar les visites i consultes al Centre de documentació (quina eina excel·lent per a la recerca!) de què jo no era coneixedora.

Fa quinze dies, caminant per Castellar, una professora d’una escola del poble em va aturar per demanar-me si es podia posar en contacte amb mi una alumna de secundària que havia decidit fer el seu treball de recerca sobre els drets de les dones. La setmana passada em van demanar un pròleg per un treball de Postgrau que es publicarà i el tema del qual és la representativitat femenina en la política local. Abans d’ahir, una estudiant de secundària em va enviar l’índex del seu treball de recerca sobre el feminisme. Ahir, tres noies de segon de l’ESO em van fer una entrevista per al seu treball de síntesi sobre la violència de gènere.

Ei… costa, és pesat, hi ha un munt d’obstacles, segueixen construint-se murs, el postmasclisme dificulta el camí, la consecució de l’equitat és lluny, les voluntats no són suficients ni reals… Però… eppur si muove!

Be Sociable, Share!

Un comentari a “EPPUR SI MUOVE!”


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada