UNA REFLEXIÓ SOBRE ALCALDESSES I REGIDORES

Ara ja sí, després de la constitució dels consistoris diumenge passat, ja podem fer una valoració que no podíem fer amb garanties abans de saber com anaven els pactes aquí i allà. Més enllà de les satisfaccions i insatisfaccions depenent de l’opció ideològica i política de cadascú (i de la meva, que en tinc i ben coneguda), hi ha una lectura, entre les moltes que es poden fer, que té a veure amb el sexe de les persones que han accedit a les alcaldies del país. Confesso que escric a cegues, que no tinc aquí al davant estadístiques ni percentatges, i que no tinc la intenció de parlar exhaustivament de cada alcaldia que a partir d’ahir estarà governada per una dona, si no, en general, del fet que hi hagi alcaldies liderades per dones.

Em salto el pas de justificar que és bo parlar-ne i posar-ho de relleu. Si hi ha algú per convèncer d’aquest fet, pot saltar a una altra lectura. Què és el que passa? Doncs, al meu entendre, diverses coses:

– que hi ha un augment d’alcaldesses al país i, sobretot, en ciutats importants (aquí hem de fer un aclariment: TOTS els municipis són importants, però és a grans ciutats on la representativitat, la socialització i la difusió de la figura de les dones és més eficaç. D’altra banda, és a les grans ciutats on aquestes dones podran gestionar grans pressupostos). Evitem pensar NOMÉS en Barcelona i sumem-hi Badalona, L’Hospitalet, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès, Vilanova i la Geltrú, Montcada i Reixac, Barberà del Vallès, Vic, Esplugues de Llobregat… i sumem-hi la dels altres municipis més petits: La Garriga, Matadepera, etc.

– potser que deixem de preguntar-nos per què això és important i ens centrem en què aporten les dones a la política municipal, en què la fan millor. Bàsicament perquè important ja sabem que ho és.

– l’augment (que, abans de veure estadístiques i percentatges, sospito que no serà tan elevat com voldríem) d’alcaldesses i regidores respon a la correcció d’una desviació històrica, llast d’un patriarcat que encara es manté molt viu i que dificulta enormement la cessió d’espais de poder a les dones.

– ja veurem quan tinguem els números totals si la quantitat de regidores es manté o no. Ara bé, el percentatge d’alcaldesses, que vol dir de números 1 a les llistes electorals, és encara altament insuficient. Un altre tema són les regidores: evidentment, n’hi ha més també en percentatge, però l’important és que els fan fer i quin àmbit d’autoritat i autonomia tenen dins els equips municipals.

– tot plegat, però, és un pas, potser curt però ferm i definitiu.

En definitiva, no puc fer més que estar contenta i esperançada per aquest pas que no és només d’unes quantes sinó de totes i tots. És un acte de justícia social, radicalment revolucionari.

Encerts i força!

Be Sociable, Share!


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada