D’AQUÍ PLORA LA CRIATURA

Per raons que no vénen al cas, estava consultant la imprescindible Literatura catalana contemporània de Joan Fuster editada per Curial, amb aquelles tapes grogues i el marc vermell. Com a guia, aquest és un bon llibre, tot i que no aprofundeix gaire en res ni ningú, sí que organitza i tematitza la literatura catalana des de començaments del segle XX fins al moment de la seva publicació, el 1971.

Fa dies que em bull la sang i maleeixo la mordassa que necessàriament em tapa la boca i m’escatima la parla. Les agressions al nostre país són constants i es radicalitzen amb el temps. La vergonya és el ressò que troben dins del país mateix, i el joc que els fan els qui estan encegats per la pròpia llum i no gosen aixecar la vista i mirar enllà. La llengua, altre cop la llengua. Per aquí pretenen que morim.

I em topo amb l’Epíleg del llibre de Fuster i dic, “tu calla, que ja parla ell”:

“Antoni Cayrol ha pogut escriure, adreçant-se als lectors d’una revista francesa: ‘La situation de la littératura catalane, sous l’étouffoir d’une ignorance que pénétrent seuls quelques érudits ou spécialistes, est telle, que toute intention d’en parler infléchit automatiquement vers le plaidoyer‘. Però això és igualment exacte si prescindim de la projecció internacional. Parlar de la literatura catalana, hi hagi o no “ignorància” entremig, implica, volens nolens, incórrer en el ‘plaidoyer’: en una mena d’al·legat constant, de ‘defensa judicial’. Les adversitats ‘extraliteràries’ que els escriptors catalans han hagut i han d’afrontar, la permanent incertesa del mateix ‘fet literari del català’, ens hi obliguen. D’una literatura ‘normal’ es pot parlar en termes plàcids i indiferents, amb un rigor i una objectivitat estrictes; d’una literatura com la catalana, la història de la qual és una lluita per sobreviure, i per sobreviure ‘materialment’, és inevitable parlar amb una punt a de passió, i, per tant, amb moltes confiances implícits. La cosa no té remei. Sobretot, per a un català.”

Amén.

Be Sociable, Share!


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada