INTERVENCIÓ CONVENI DE COL·LABORACIÓ PEL RIU RIPOLL, ple 28 desembre 2010

Si ens ho mirem globalment, no tenim gaire cosa a dir sobre aquest conveni. De fet, és un conveni més entre diferents ajuntaments que comparteixen alguna cosa, en aquest cas, el riu Ripoll. No és la primera vegada que ens trobem amb això: un document que el nostre ajuntament signa i que emmarca la col·laboració amb ajuntaments com els de Montcada i Sabadell, per exemple, més grans que Castellar, i Sant Llorenç o Gallifa, posem per cas.

En realitat, aquests convenis són documents marcs que queden molt oberts, amb una interpretació molt flexible, per tal d’anar regulant les actuacions dels ajuntaments a mida que sorgeixin les necessitats.

Aquí és on nosaltres hi veiem un possible inconvenient: mai les necessitats de Castellar seran les mateixes que les de Sabadell, per raons òbvies de població, 200.000 contra poc més de 20.000, gairebé deu vegades més de població i la capitalitat, donen a Sabadell un avantatge insalvable davant de qualsevol altre ajuntament dels que signen aquest conveni.

Però està clar que com a ajuntament no podem no signar un conveni amb altres ajuntaments. Potser el que sí que podem fer és intentar millorar (de cara a nosaltres) el contingut del conveni.

Si el llegim detingudament, no hi trobarem res. M’explico: l’objectiu 1 del conveni diu que és “establir el marc de col·laboració entre les parts per realitzar actuacions comunes en relació amb la conservació de la diversitat biològica” i “potenciar la custodia del territori”. Bé, veiem com ho farem.

Compromisos que adquireixen els ajuntaments:

–          treballar de manera conjunta

–          coordinar i organitzar actes de voluntariat

–          establir protocols d’actuació

–          establir un pla de treball anual

–          no posar-hi diners (el punt e) dels compromisos diu “la signatura d’aquest conveni no implica a cap despesa”)

També es crea una comissió mixta de seguiment per fer seguiment dels compromisos anteriors.

I ja està.

Per què ens suscita cert escepticisme, aquest conveni? Home, perquè no diu res. Perquè no sembla ni tan sols un document seriós. Diu que no hi haurem de posar ni un euro? Si s’ha d’establir un pla de treball deu voler dir que es determinaran algunes actuacions sobre el territori, no? Gratis? Els actes de voluntariat, tampoc costaran diners?

Ens diu el regidor que els convenis així serveixen per poder demanar ajuts conjuntament, fent més força que si ho fa cada ajuntament individualment. En això té raó. La pega és que en cap punt del conveni s’estableixen les condicions per demanar aquests ajuts conjunts, i potser d’aquí a cinc anys, quan s’acabi la vigència del present conveni, només algun municipi se n’haurà pogut beneficiar. Què ens hi juguem que serà Sabadell?

El regidor també ens va dir que no podíem canviar ni una coma del conveni perquè, saltant-se allò establert, hi havia municipis que ja l’havien aprovat i, és clar, tots els municipis l’han d’aprovar igual. Home, senyor regidor, això no s’hi val. Així porten aquest conveni al ple sense que nosaltres hi tinguem realment res a dir, volen que l’aprovem i prou, perquè no podem, ni tan sols, suggerir.

S’han tornat a equivocar en el procediment i en el valor que donen als regidors de l’oposició.

Be Sociable, Share!


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada