INTERVENCIÓ CONVENI OBRA SOCIAL BENÈFICA 28 de setembre, 2010

 El grup municipal de CiU ha demanat dues vegades la retirada d’aquest punt de l’ordre del dia, i ho ha fet per dues raons: – en primer lloc, perquè tant a CiU com als altres grups, ens queden preguntes per respondre i potser una mica de reflexió i de debat intern i amb l’equip de govern – en segon lloc, perquè creiem més oportú que en un conveni d’aquestes característiques no s’hi barregin operacions financeres i el ball de xifres i compromisos que s’especifiquen sense donar massa informació al punt setè del conveni.

Val la pena explicar-nos una mica més i ho podem fer responent-nos algunes preguntes:

– vol el grup de CiU que segueixi havent-hi una relació conveniada amb l’OSB, modificant, modernitzant, actualitzant el present conveni del 2005? Sí, clarament

– vol el grup de CiU que l’ajuntament s’encarregui de pagar dues places a l’OSB per als casos de serveis socials? Evidentment que sí

– li està bé al grup de CiU que l’ajuntament faci un acord amb la UTE de la pedrera de Vallsallent perquè li avanci el cànon que hi havia previst quan la UTE comencés a explotar la pedrera i així poder fer una aportació a l’OSB per ajudar-la a eixugar el dèficit? Sí, ja ho vam dir al seu dia.

Quins són, doncs els punts que no ens queden clars?

– Doncs que en el famós punt setè que hem mig debatut, s’ha acceptat de millorar la redacció de la primera proposta de l’equip de govern perquè els grups de l’oposició vam veure que no enteníem de què es parlava i, per tant, tampoc no ho devia saber ningú excepte ells. En aquest punt es diu que respecte al deute acumulat de gestió de l’OSB, la cooperació de l’ajuntament es concretarà en tres accions que passa a detallar. No hauria de dir quina és la quantitat del deute en euros i en quina data està comptabilitzat aquest deute?

– Per altra banda, si l’ajuntament col•labora amb un préstec de 300 mil euros que abonarà d’una sola vegada, a l’obra social, el 2010, no hauria l’Ajuntament de dir al ple, que farà una modificació de crèdit i per tant una modificació del pla de sanejament o dir de quina partida pagarà aquests 300 mil euros ? i el préstec el demana l’Ajuntament i el paga l’obra social durant 15 anys ?

– també diu que donarà , a més dels 300 mil, una subvenció directe, és a dir quel’obra social no haurà de retornar com el préstec d’abans, de 200 mil que també s’abonarà en un sol cop el 2010 Per nosaltres, queda poc satisfactori per a l’OSB i poc clara i determinant la intervenció econòmica de l’ajuntament.

La nostra proposta ha estat que enlloc de fer servir un conveni per explicar aquestes operacions financeres, que total són totes del 2010, es faci un conveni de col•laboració i gestió al marge de les actuacions econòmiques puntuals d’aquest any. Això és un conveni, un acord a mig o llarg termini per assentar unes normes bàsiques de relació. La part econòmica s’ha de resoldre en el pressupost municipal, si s’escau, i en el pla de sanejament.

Perquè és que totes aquestes operacions queden ara “redactades”, “narrades”, en aquest conveni, i tot plegat respon a una operació per maquillar el que nosaltres creiem que no ha estat una bona gestió. Recorden l’inici de la meva intervenció? La UTE avançava 300.000 euros del cànon que haurà de pagar a l’ajuntament perquè aquest pogués ajudar l’OSB. Molt bé. Però resulta que tot aquest embolic del present conveni és per poder explicar, sense explicar-ho, que la UTE va donar els diners directament a l’OSB (una empresa concessionària de l’ajuntament paga a una fundació…) i ara l’OSB haurà de tornar els diners a la UTE com si fos un préstec i aquesta finalment ho donarà a l’ajuntament.

Entenguin que nosaltres no podem donar suport ni aparèixer com a còmplices d’aquestes operacions. Però com que tampoc no faríem mai res que perjudiqués l’OSB, i donat que l’equip de govern no ha acceptat la nostra petició de retardar aquest acord un sol mes, el nostre vot serà l’abstenció.

Vam anunciar fa molt de temps que el PSC pretenia un canvi en la gestió i l’esperit de l’Obra Social. El nostre model no és el seu i el de vostès tampoc no és en absolut el nostre. Queda palesa aquesta pretensió de canvi. És un canvi de model amb el que nosaltres no estem del tot d’acord. Aquest equip de govern fa passos ferms per desvincular-se d’una manera definitiva d’una entitat que ha fet durant anys un servei inestimable al poble de Castellar. Però no ens trobaran en aquest camí.

L’alcalde ha fet esment, com fent un homenatge, a una junta que representa una institució en la que ell mateix no hi creu.

Be Sociable, Share!


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada